පෝෂණ ජෛව රසායනය Research Programme

අපේ රට වඩාත් පෝෂ්‍යදායී ලෙස ප්‍රමාණවත් කිරීම සඳහා ශ්‍රී ලංකාවේ පෝෂණ අවශ්‍යතා සෛලීය හා අණුක මට්ටමින් අවබෝධ කර ගැනීම

Nutritional Biochemistry

Research Focus

ජාතික මුලික අධ්‍යයන ආයතනයේ හි පෝෂණ ජෛව රසායන ව්‍යාපෘතිය පහත සඳහන් ප්‍රධාන ක්ෂේත්‍ර හතරෙහි පර්යේෂණ පවත්වයි:

ආහාරවල ක්‍රියාකාරී හා පෝෂණ ගුණාංග: මෙම පර්යේෂණ තේමාව යටතේ, ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුණ, එන්සයිම නිෂේධනය, රැඩිකල් ප්‍රේරිත ඩීඑන්ඒ හානිය සහ සෞඛ්‍ය අවදානම් ඇති කරන ක්‍රියාකාරී සංයෝග හඳුනා ගැනීම සහ වැළැක්වීම සඳහා අධ්‍යයන සිදු කරනු ලැබේ.

ආහාරවල ජෛව උපයෝගීතාව: ජෛව උපයෝගීතාව යනු ශරීරයේ අවශෝෂණය හා භාවිතය සඳහා ආහාර වලින් ලැබෙන පෝෂ්‍ය පදාර්ථ ලබා දෙන ප්‍රමාණයයි. අද අපේ සමාජයේ බොහෝ පෝෂණ අවශ්‍යතා නිසා එය තීරණාත්මක කාරණයකි. මෙම පර්යේෂණ ක්ෂේත්‍රය තුළ, රනිල කුලයට අයත් පෝෂ්‍ය පදාර්ථ හා ප්‍රතිඔක්සිකාරක සංයෝගවල ජෛව උපයෝගීතාව රනිල කුලයට අයත් ප්‍රයිබොටික් ක්‍රියාකාරිත්වයට තාපාංකය හා අනුකරණය කළ ආහාර ජීර්ණය ඇතුළු අධ්‍යයනය කෙරේ

ආහාර සුරක්‍ෂිතතාව: බැර ලෝහ යනු ඉතා අඩු සාන්ද්‍රණයක දී පවා මිනිස් සෞඛ්‍යයට අහිතකර ලෙස බලපාන අංශු මාත්‍රයකි. අපගේ පර්යේෂණයන්හි අවධානය යොමු වී ඇත්තේ වෙළඳපොලේ ඇති කිරිපිටි සහ කුකුළු මස් සහ වෙරළබඩ ප්‍රදේශවලින් එකතු කරන ලද මුහුදු පැලෑටි වල ඇති බැර ලෝහ අපද්‍රව්‍ය සහ මූලද්‍රව්‍ය සොයා ගැනීමයි.

ග්ලූකෝස් ඔක්සිකාරකය අනෙකුත් සීනි සමඟ අන්තර්ක්‍රියා කිරීම - ග්ලූකෝස් ඔක්සයිඩ් (GOx) අනෙකුත් සීනි සමඟ සැලකිය යුතු අන්තර්ක්‍රියා පෙන්වයි. එමනිසා, මෙම කාර්යයේ මූලික පරමාර්ථය වන්නේ සැලකිය යුතු සායනික ඇඟවුම් ඇති කළ හැකි අනෙකුත් සීනි සමඟ GOx අන්තර්ක්‍රියා අධ්‍යයනය කිරීමයි.

Why does this matter ?

ආහාර යනු මිනිසෙකුගේ මූලික අවශ්‍යතාවයන්ගෙන් එකකි. සෞඛ්‍යයට අහිතකර, නුසුදුසු ආහාර පරිභෝජනය කිරීම ශ්‍රී ලාංකිකයන් අතර රෝග හා ආබාධ ඇතිවීමට ප්‍රධාන හේතුවකි. ශ්‍රී ලාංකිකයන්ගේ පෝෂණ අවශ්‍යතා සෛලීය හා අණුක මට්ටමින් අවබෝධ කර ගැනීමෙන් අපේ රට සෞඛ්‍ය සම්පන්න සහ වඩා පෝෂ්‍යදායී තත්ත්වයකට පත් කිරීම අපගේ ඉලක්කයයි.